Időpont egyeztetés, információ: +36-30-637-5205
Magyar nyelv Angol nyelv Német nyelv

Gyógy- sportmasszázs, nyirokmasszázs

Csizmár Gábor
 Gyógy-és sportmasszőr, nyirokmasszőr

A masszázsról általában:

A masszázs a kétségeket kizáróan az egyik legrégibb kezelési módok közé tartozik. Őseink is ösztönösen alkalmazták a simogató, nyomkodó mozdulatokat fájdalmaik csillapítására, enyhítésére.
Ez a tevékenység egy mechanikai eljárás, része a fizioterápiának, ezen belül pedig a mechanoterápia passzív ága. Lényege: A szövetek kézzel történő megdolgozása a test felületén, meghatározott sorrendben, meghatározott fogásokkal, melyekkel mechanikai ingert váltunk ki és az erre kialakult válaszreakció a fizikális gyógyhatás.
Ezt a rendezett tematikájú, fokozatosság elvén alapuló fogássorozatot csakis kizárólag képzett masszőr végezheti.
A masszázs nagyon sokrétű. Lehet alkalmazni egészséges személyeken kondicionáló, lazító, frissítő célzattal, a testmozgás hiányainak pótlása érdekében, sportolóknál a sportolás előkészítésére, a teljesítmény fokozására, vagy gondoljunk a legegyszerűbbre: a beteg emberek gyógyítására.
Masszírozás céljára speciálisan kifejlesztett gépek is alkalmazhatók, de a gépi kezelés nem helyettesíti a masszőr fogásait, abszolút nem egyenértékű azzal.

A masszázs élettani hatása: A kiváltott mechanikai ingerek közvetlenül és közvetett úton is képesek befolyásolni a sejtjeink működését. Ez a befolyásolás általában lokális (helyi hatás), de az idegrendszer útján távolabbi szervekre is hatást tudunk gyakorolni (távolhatás).

Helyi hatás: Masszázs során a laza kötőszövetben hisztamin és bradikinin szabadul fel. A hisztamin hatására az erek fala tágul, ugyanis az ezt alkotó izomrostok ellazulnak, bőrpír keletkezik. A bradikinin az aktivizálódás során a sejtek falának áteresztő képességét fokozza, ezzel hatásosan elősegíti az anyagcserét, és egyben a kóros termékek, salakanyagok leadását.
- Javul testünk vérellátása.
-Fokozódik a szövetek oxigén és tápanyagellátása.
-Javul továbbá a nedvkeringés és a fáradtsági termékek kiürülése.

Távolhatás:  A masszázsnak kedvező távolhatásai  vannak a szervezetben. Lényege, hogy a test egyik felében kiváltott inger érezteti a hatását az ellenoldalon is. Például egyéb traumás sérülések után egy begipszelt végtagra hatást tudunk gyakorolni anélkül, hogy hozzáérnénk. Ezt a távolhatást az idegrendszer stimulálásával érhetjük el leginkább. A gipszelt végtagot is lehet kezelni annak ellenére, hogy nyugalomba van helyezve és gipsz fedi. Sőt, kell is. Igaz ez a kezelés inkább megelőző jelleggel történik, viszont a gipsz rengeteg komoly egészségügyi komplikációt okozhat, például izomsorvadást, ami miatt akár az érintett végtag bénulása is létrejöhet.

A masszázs javallatai
-Fokozzuk az izomzat erejét, rugalmasságát, anyagcseréjét.
-Mozgásszervi betegségeket tudunk vele gyógyítani, kezelni, szinten tartani.
-Myalgiás csomók (fájdalmas izomcsomók) kezelése.
-Fokozzuk a szervezet teljesítőképességét.
-Vérkeringési zavarokat javíthatunk vele.
-Tágítja a hajszálereket.
-Fokozza a légzést.
-Számos betegséget, sérülést meg tudunk vele előzni.
-Jó hatást gyakorol a bőrre, tágítja a pólusokat, elősegíti a hámsejtek cserélődését, regenerációját.
-Elősegíti az ödéma (vizenyő) felszívódását.
-Fájdalomcsillapítás.

Ellenjavallatai:
-Lázas állapot esetén szigorúan TILOS!
-Gyenge, leromlott egészségi állapot esetén.
-Fertőző betegségek esetén (bőrbetegségek, légúti megbetegedések).
-Kezeletlen magas vérnyomás.
-Továbbá tilos minden olyan esetnél, mely akut panaszokkal, fájdalommal, vérzéssel, duzzanattal jár.

Gyógymasszázs:

Más néven orvosi masszázs. Fontos, hogy orvosi utasításra, gyógyító céllal, diagnózis alapján történjen a kezelés. Ez az eljárás akkor a leghatékonyabb, ha egyéb fizioterápiás kezelésekkel kombinálják (pl. ha mozgás szervrendszeri betegségekről van szó: TENS, víz alatti sugár masszázs - tangentor, gyógytorna, stb.)
Ez a masszázsfajta nagyon hatásos reumás problémák esetén, neurológiai betegségek esetén, poszttraumás és posztoperatív kórképeknél, belgyógyászati betegségeknél.
Orvosi papírját, beutalóját minden egyes alkalommal hozza magával!

Sportmasszázs:

Neve sejteti alkalmazási területét, módját. A teljesítmény fokozására, fáradtság kiküszöbölése, a szervezet regenerálódására, sérülések utáni rehabilitációra alkalmazzák. Ha a sportoló, vagy a sportot űző személy még a sporttevékenység előtt teljesítményfokozó céllal szeretne masszíroztatni, markáns, intenzív fogásokat alkalmazunk erőteljes mozdulatokkal, annak a függvényében, hogy milyen a páciens fizikuma, milyen adottságokkal rendelkezik (pl. egy műkorcsolyázó hölgynél nem használhatjuk ugyan azt az erősséget, mint egy férfi ökölvívónál).
Sportolás után csak lazító, relaxáló fogásokat használunk, sok simítást alkalmazva. Ez az izmok, ízületek minél hamarabbi nyugalomba helyezése miatt fontos.
A sportmasszőr szakterülete továbbá az elsősegélynyújtás, mely minden sportágban döntő szerepet játszik.

Nyirokmasszázs, Ödéma terápia.

A nyirokrendszer nyirokerekből, nyirokcsomókból, nyirokszervekből (lép, csecsemőmirigy, mandula), és nyirokfolyadékból áll. A nyirok a vérplazmából származik. Tulajdonképpen nem más, mint a sejtek közötti folyadék, melynek egy részét a sejtek termelik, más része pedig a vérből a hajszálereken keresztül jut a sejtek közötti résrendszerbe, ugyanis a nyirokrendszer összeköttetésben van a vénás keringéssel. A nyirokfolyadék lipideket, zsírokat, fehérjéket, koleszterint és egyéb bomlásterméket tartalmaz. Ha a nyirok erek sérülnek (ez létrejöhet műtét után, traumás sérülések után, egyéb okok között szerepelnek a pszichés betegségek, kísérő betegségek) a gravitáció miatt a nyirokfolyadék lefelé folyik és létrejön az úgynevezett pangás, mely többnyire a végtagokban, arcon fejti ki hatását. Egyéb tünetei:
 -Nyirokcsomó duzzanat.
-Az ödéma helyén feszítő érzés.
-A mozgáspályák beszűkülése.
-Mozdulatok kivitelezésekor heveny fájdalom.
-Az ödéma helyén az érintett terület megnagyobbodása.
-Jellegzetes "kolbász" ujjak kialakulása.
-A körmök kagylószerű feltolódása.
-A lábon a 2-es és a 3-as ujj "összenövése".

Miután elvégeztük a nyirokmasszázst, fontos hogy kompressziós terápiát alkalmazzunk. Ez a speciális bandázsolási forma megakadályozza, hogy a kezelés után a nyirok visszaáramoljon a már masszírozott területre, fenntartja az érintett részen a nyomást(kompressziót) így a pangó nyirokfolyadék kénytelen a saját útján visszafelé haladni és salakanyagként távozni a szervezetből (ez lehet vizelet, széklet, izzadság, fülzsír, könny, pattanás). A kiegészítők között feltétlenül kell szerepelnie bőrápoló kenőcsnek, gombás ecsetelőnek, rövid megnyúlású kompressziós pólyáknak, melyek vény nélkül megvásárolhatóak patikában, de orvos is felírhatja őket. Ezeket a kiegészítőket a beteg önmagának is fel tudja helyezni egy kis gyakorlással. Amennyiben a kezelőterapeutával kívánja felhelyeztetni, feltétlenül hozza el magával. A felhelyezett kompressziót ne szedje le, kövesse az orvos illetve a masszőr utasításait, tanácsait.

Nyirokmasszázs javallatai:
-Folyadék egyensúly megtartása.
-Regenerálás.
-Pangásos állapotok, vérömlenyek, arcödéma.
-Atrófiák.
-Terhesség esetén lábödémák, bőrelváltozások, terhességi csíkok.
-Fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása miatt.
-Minden olyan bőrelváltozás, ahol fehérje túltengés áll fenn: allergia, ekcéma, égések, krónikus megfázások, hajhullás.

Ellenjavallatai:
-Akut gyulladások.
-Trombózisok.
-Pajzsmirigy túlműködés, asztma, vérnyomás problémák, legyengült lázas állapot.

 


Legfrisebb híreink

Csatlakozz hozzánk

Kapcsolat
Szalon címe

Petőfi út 4.
6200 - Kiskőrös

Elérhetőségek

Email: info@efitkiskoros.hu
Telefon: +36-30-637-5205

Nyitvatartási idők

Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
Szombat: 10:00 - 18:00
Vasárnap: ZÁRVA© Minden jog fenntartva